Balansverslag
Zonder enige twijfel kan ik zeggen dat mijn liefde voor literaire boeken weer is aangewakkerd. Daarnaast is de opleiding in Antwerpen een verrijking gebleken, want zonder deze opleiding was ik waarschijnlijk minder snel met Belgische auteurs in aanraking gekomen. Ik ben een fan geworden van Tom Lanoye na het lezen van Een slagerszoon met een brilletje. De humoristische manier van schrijven door het gebruik van onverwachte invalshoeken spreekt me erg aan: in het eerste verhaal reageert baby Tom als een volwassene, in het derde verhaal gaat het om het uitzonderlijke leestalent van Achilles en de gevolgen ervan, in het vierde verhaal brengt Tom aan het publiek een ode aan zijn broer en in het laatste verhaal komt er met een sprekende bril voor. Ik houd wel van een beetje absurdistische stijl.
Via de lectuurfiches kwam ik in contact met o.a. Marian De Smet en Marc de Bel. Ik ga zeker nog meer van deze auteurs lezen. Ook via de boekenlijstned.be nam mijn appreciatie toe na het lezen van Lopen voor je leven van Els Beerten. Allemaal willen we de hemel staat op mijn lijstje om te gaan lezen zodra ik meer tijd krijg. Via deze lijst ben ik ook Mijn tante is een grindewal van Anne Provoost gaan lezen en ligt De boekendief van Markus Zuzack al klaar voor de vakantie. Ik ben nog niet echt onder de indruk van het werk van Brigitte Van Aken na het lezen van Zie je graag. Door de literaire bouwstenen heb ik zowel Grip als Compassie van Stephan Enter gelezen en ook van deze schrijver ga ik nog meer lezen. Een goede stijl en interessante personages maken het lezen boeiend.
In de toekomst wil ik ook meer gaan lezen uit de verzameling die ik vanaf december weer ben gaan opbouwen. Hersenschimmen van Bernlef heb ik gelezen, maar Publiek geheim staat in de kast. Van Connie Palmen heb ik De vriendschap, De wetten, Echt contact is niet de bedoeling, De erfenis en Lucifer aangeschaft. Van Hugo Claus heb ik nu De verwondering en Het verlangen. Eigenlijk heb ik zin om al mijn boeken te gaan (her)lezen (ongeveer 90) die ik de afgelopen tijd uit belangstelling heb gekocht. Sommige boeken ken ik nog van vroeger. De reden dat ik weer aan mijn boekenvoorraad werk, komt doordat ik vroeger door een brand veel van mijn jeugdboeken verloren ben. Momenteel
lees ik Ex-schrijver uit de trilogie Plotseling gebeurde er niets van Herman Brusselmans om meer te weten te komen van zijn manier van schrijven.
Dit jaar heeft de film Gett - The trial of Viviane Amsalem de meeste indruk op me gemaakt. Voor mij een confrontatie tussen de Westerse cultuur waar echtscheidingen even zo makkelijk worden uitgesproken en de Israëlische cultuur waar de vrouw in een liefdeloos huwelijk nagenoeg geen kans maakt te scheiden zonder toestemming van de man. Ik
had me niet gerealiseerd dat de overheersing van de man zo in die cultuur aan de orde was. Even zo goed heeft ook de sterke cast indruk op me gemaakt. De ijzersterke dialogen tegenover het kale decor waarbij zich een psychologisch
schaakspel ontwikkelt.
Het leukste onderdeel van mijn portfolio vond ik toch de leesopdrachten waarbij ik in aanraking kwam met de Belgische auteurs. Ook wil ik de vergelijkende opdracht tussen boek en film noemen. Eigenlijk vind ik in de meeste gevallen het boek beter dan de film en het boek Karakter van J. Bordewijk is daarvan weer het bewijs. De uitwerking van de personages in het boek heeft diepgang en is chronologisch goed te volgen. De film kiest voor een flashback om het hele verhaal met terugwerkende kracht te vertellen. Het is zeker een interessant uitgangspunt, maar er komen een aantal
dingen niet overeen met het boek en dat is jammer. De film kiest voor een gesloten einde terwijl het boek een open einde heeft. Het enige lichtpuntje vind ik de acteurs Declair en Van Dijk die de rol van Drevershaven hebben gespeeld. Sommige acteurs lijken geboren te zijn om bepaalde rollen te spelen.
Mijn smaak is door de opleiding zeker veranderd. Ik heb de afgelopen jaren als ontspanning alleen maar thrillers gelezen. Ik ben er gelukkig weer achter gekomen dat literaire (jeugd)boeken ook heel goed voor ontspanning kunnen zorgen en daar ben ik blij om. De behoefte om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling en uitgave van literaire boeken is goed toegenomen. Dankzij de lessen Literatuur & Cultuur zijn veel belangrijke auteurs genoemd en ik vind het leuker geworden om meer van ze te weten te komen door ze te volgen op televisie en in de krant.
Mijn niveau van literaire competentie is zeker toegenomen ten opzichte van het begin van het jaar, maar ik blijf nog bescheiden met een niveau vier. Ik heb, naast een druk gezin, nog meer tijd nodig om door te groeien, maar ik verwacht dat het wel gaat lukken door de toegenomen motivatie en interesse.